Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΜΕΣΗΣ








Αγαπητέ προσκυνητή -  επισκέπτη.


          Ο ναός στον οποίο βρίσκεσαι είναι αφιερωμένος στην Παναγία (Ζωοδόχο Πηγή) που εορτάζει την επόμενη Παρασκευή από το Πάσχα. Είναι ο ενοριακός ναός του οικισμού Μέση που ανήκει στην ενορία Κάτω Βιάννου.  Κτίστηκε το 1910 πάνω στα ερείπια παλιάς Βυζαντινής εκκλησίας που είχαν καταστρέψει οι τούρκοι, όταν κατέστρεψαν και τον οικισμό που υπήρχε γύρω της. Αλλά και η Βυζαντινή εκκλησία είχε κτισθεί σε ερείπια παλαιότερου ναού που είχαν καταστρέψει οι πειρατές. Κάποια εποχή λειτούργησε και σαν μοναστήρι . Τα κελιά των μοναχών ερειπωμένα υπάρχουν ακόμη. Ανακαινίστηκε από το Π. Μιχάλη Δουλγεράκη με εργολάβο τον Μηλιαρά Ιωάννη του Βασιλείου.
          Εκεί υπήρχε και το νεκροταφείο του οικισμού που διατηρείται και σήμερα.
          Ονομάζεται και Παναγία η Χαμομηλιανή, επειδή η περιοχή την άνοιξη που γιορτάζει, μοσχοβολά από το χαμομήλι που φυτρώνει παντού. Είναι αρίστης ποιότητας και πολλοί Κατω Βιαννίτες αλλά και Χοντριγιανοί πήγαιναν στη Χάρη της για να το μαζέψουν.
         Παλιά γινόταν μεγάλο πανηγύρι και όλοι οι κάτοικοι της Κάτω Βιάννου, οι Λασιθιώτες αλλά και κάτοικοι των γειτονικών χωριών μαζευόταν και γιόρταζαν τη Χάρη της στη ανθισμένη ανοιξιάτικη φύση. Ερχόταν με τα ζώα τους και ήταν ευκαιρία για μια καλή ολοήμερη εκδρομή.

 Από την ενορία Κάτω Βιάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου