Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΦΕΝΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΤΩ ΒΙΑΝΝΟΥ






Αγαπητέ προσκυνητή -  επισκέπτη.

          Ο ναός στον οποίο βρίσκεσαι είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (Αφέντη Χριστού). Η Εκκλησία κτίστηκε πριν την ενετοκρατία. Επί ενετοκρατίας πιθανόν να λειτούργησε και σαν Μοναστήρι με αρκετούς μοναχούς για κάποιο διάστημα. Έχει ωραίες τοιχογραφίες από τους Βυζαντινούς χρόνους πάνω στις οποίες διακρίνονται οι βανδαλισμοί των τούρκων που έβγαζαν με την ξιφολόγχη τα μάτια των Αγίων. Από τη βορεινή πλευρά οι τοίχοι ήταν μέσα στο χώμα μέχρι τη δεκαετία του 70 που έγιναν εργασίες συντήρησης του από την αρχαιολογική Υπηρεσία Ηρακλείου μετά από ενέργειες του ιερέα Μιχαήλ Δουλγεράκη. Είναι προστατευόμενο μνημείο από την Υπηρεσία Προστασίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 
        Εορτάζει στις 6 Αυγούστου και παλιά γινόταν μεγάλο πανηγύρι που σήμερα το διατηρεί  ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Ένας θρύλος θέλει την εκκλησία να  είχε μια ολόχρυση καμπάνα βάρους 40 οκάδων και πολλά χρυσά αφιερώματα πιστών στα παλιά χρόνια. Για να μην τα κλέψουν οι τούρκοι κατακτητές , τα έκρυψαν οι χριστιανοί σε μια σπηλιά στην Κεφάλα και έκτισαν την πόρτα της. Από τότε δεν βρέθηκαν ποτέ. Κάποιοι παλιοί έλεγαν ότι ακουγόταν η καμπάνα να χτυπά την ημέρα της εορτής του Αφέντη Χριστού.
        Εδώ  βρίσκεται  το νεκροταφείο του χωριού. Μία από τις  επόμενες ημέρες, μετά το Πάσχα, μαζεύονται εδώ όλοι οι χωριανοί και τιμούν την μνήμη των νεκρών προγόνων τους.

 Από την ενορία Κάτω Βιάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου