Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΜΕΣΗΣ






Αγαπητέ προσκυνητή -  επισκέπτη.

          Ο ναός στον οποίο βρίσκεσαι είναι αφιερωμένος  στον Προφήτη Ηλία που γιορτάζει στις 20 Ιουλίου και στους Τρείς Ιεράρχες που γιορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου.   Κτίστηκε   τη δεκαετία του 90 από τον ιερέα Μιχαήλ Δουλγεράκη με τη βοήθεια όλων των κατοίκων. Στον ίδιο χώρο υπήρχε ναός του προφήτη Ηλία που είχαν καταστρέψει οι τούρκοι. Θεμελιώθηκε από τον τότε μητροπολίτη Πέτρας κ. Νεκτάριο και εγκαινιάστηκε από τον νέο μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα Νανάκη. Ανάδοχος του ναού ήταν ο Ψαρολογάκης Νικόλαος και η Ζαμπετάκη Πηνελόπη. Εργολάβος για το κτίσιμο της εκκλησίας ανέλαβε ο Ζαμπετάκης Ιωάννης ενώ όλοι οι κάτοικοι της Μέσης αλλά και επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής  πρόσφεραν εργασία, και δωρεές υλικών.
         Γίνεται πανηγύρι και σε αυτές τις εορτές αφού οι κάτοικοι της Μέσης, αλλά και των διπλανών χωριών ήταν πάντοτε καλοί  Χριστιανοί.
          Σύμφωνα με πληροφορίες  υπήρχε και άλλη εκκλησία στη Μέση, στο κέντρο του σημερινού χωριού αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του  Σωτήρος. Καταστράφηκε και αυτή από τους τούρκους και σήμερα φαίνονται μόνο οι βάσεις από τους τοίχους. Οι γεροντότεροι θυμούνται στη θέση αυτή, μικρό πέτρινο εκκλησάκι με ένα μικρό πέτρινο εικόνισμα μέσα.

 Από την ενορία Κάτω Βιάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου